'Pintar' ~ smart, intelligent, & wise.

Friday, April 19, 2013

Asam Rebus Ikan Tenggiri Oleh: Linda Abdul Razak

bahan-bahan:

3 keping ikan tenggiri
2 liter air
2 keping asam keping
2 biji cili merah ~ ditumbuk
1 biji bawang besar ~ ditumbuk
2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
2 sm halia ~ ditumbuk
2 sm kunyit hidup ~ ditumbuk
2 kuntum bunga kantan ~ dibelah dua
10 biji bendi
3 biji cili merah ~ dibelah dua
sedikit belacan
garam secukup rasa
sedikit serbuk perasa

cara-cara:

didihkan air di dalam periuk, kemudian masukkan semua bahan ditumbuk, kunyit, belacan, bunga kantan dan asam keping. kacau rata dan biarkan masak seketika.

masukkan ikan, bendi, cili merah, garam dan serbuk perasa.

biarkan mendidih dan kuah menjadi pekat sedikit, kemudian rasa. kalau ok, tutupkan api.

sedia dihidangkan.

No comments: